Selecteer een pagina

Belize

Snorkelen

Belize, misschien niet de meest voor de hand liggende vakantiebestemming om te snorkelen. Toch komen er best wat reizigers, vooral degenen die vanaf het Mexicaanse Cancún een rondreis maken en de zogenaamde ‘Maya route’ volgen. Na Mexico en Guatemala eindig je aan de kust van Belize, bijv. op Caye Caulker. Een snorkel / duikreis naar Belize is geen gek idee: voor de witte zandstranden ligt een vrij ondiepe en ca. 300 kilometers lange strook met net zoveel eilanden, de Caye’s. Het koraalrif is na het Australische (nog eens 10x zo groot) het grootste ter wereld. Wat zijn de beste plekken om te snorkelen in Belize? Een overzicht:

De mooiste snorkelplekken

Caye Caulker
De bekendste plek in Belize om je rondreis Mexico/Guatemala te eindigen is Caye Caulker. Een soort waddeneilandje in de tropen: geen enorm brede stranden, wel een relaxte atmosfeer en super veel snorkel mogelijkheden. Het water in de lagune rond Caye Caulker is net een aquarium: barracuda’s, papegaaivissen, pijlstaartroggen, haaien, zeeschildpadden, dolfijnen en soms zelfs manatee’s, oftewel zeekoeien. Beroemd bij duikers en snorkelaars is de Blue Hole, een 120 m. diepe cirkelvormige grot net voor kust. Vanuit Caye Caulker vertrekken verder diverse meerdaagse zeiltochten langs de verschillende Caye’s: een ideale manier om te snorkelen op plekken in Belize waar je anders niet zo snel komt.

Ambergris Caye
Dit is het grootste eiland van Belize, wat luxer en op Amerikanen gericht. Vanuit het hoofdstadje San Pedro zijn er diverse snorkel excursies te boeken, vergelijkbaar met snorkelen op Caye Caulker.

Placencia
Populair badplaatsje in het zuid van Belize en wordt na Caulker het meest bezocht. Toch is het er nog relatief rustig: gezellige rumcafés, reggae bars en een ruime keus aan kleine resorts, meestal aan het strand. Van hieruit gaan veel duik en snorkeltrips.

Glovers Reef
Een paradijselijke palmen atol met diverse eilanden en onderdeel van een zgn. onderwater National Park, op bijna 2 uur varen uit de kust. Luxe resorts, uiteraard, maar je kunt er ook goedkoop kamperen op het strand als je een klein tentje meeneemt. Vanuit Belize City, Placencia en Dandriga varen er boten heen. Onder water is het in één woord: geweldig!

Overige snorkel/duikspots Belize
Het best te bereiken vanuit Belize City is Turneffe Island. Snorkelen en duiken voor beginners en gevorderden, o.a. bij Triple Anchors, The Elbow en het wrak van de Savonara.

Wat is de beste reistijd?

Belize heeft een subtropisch klimaat, het is het hele jaar ongeveer even warm. De beste tijd om te snorkelen in Belize is in het droge seizoen dat loopt van december t/m maart. Daarna begint het regenseizoen. Ook dan kun je snorkelen maar de zee is vaak wat ruw en daardoor wordt ook het zicht onder water minder.

Tips voor snorkelen in Belize

  1. Als je kunt, kies het voor- of naseizoen, het is dan echt veel rustiger. Onze favoriet voor snorkelen in Belize: mei, de maand net na het regenseizoen.
  2. Goede bescherming tegen de zon is een must. Je verbrandt ook hier sneller dan je denkt.
  3. Check bij boottrips in Belize van tevoren of de veiligheidsvoorzieningen in orde zijn, o.a. zwemvesten voor ieder aan boord. In Belize neemt men het niet zo nauw en ongelukken gebeuren. Ga niet voor het goedkoopste maar kies een betrouwbaar bedrijf. Vraag de reisexpert van Local Hero Travel, die er woont.