Selecteer een pagina

Cuba

Snorkelen

Cuba dat zijn oldtimers, sigaren en cuba libre’s. Maar ook een paar duizend kilometer aan kust en daar voor nog veel kleinere eilandjes. Ideaal snorkel gebied én saai wordt het nergens: scholen kleurige vissen, roggen, kreeften, baarzen, snappers, zeeschildpadden, doktersvissen en diverse haaiensoorten zoals de zijdehaai, verpleegsterhaai of citroenhaai. Een school dolfijnen die plotseling opduikt naast je boot, het kan zomaar gebeuren! Maar ook vanaf de kust kun je al prima snorkelen, er zijn wel honderden plekken. Wat zijn de beste snorkelspots van Cuba? Een overzicht:

De mooiste snorkelplekken

Maria del Gorda
Van oudsher hét duik- en snorkel paradijs van Cuba en met recht één van de mooiste plekken. Wel wat out of the way van de normale toeristische routes, want het plaatsje ligt helemaal op de zuidwestpunt van het eiland. Maar dan kun je wel snorkelen vanaf het strand, want het koraalrif ligt hier vlak voor de kust.

Playa Largo / Playa Giron / La Boca
Deze stranden van Cuba liggen wat meer op de route: dit stukje zuidkust van Cuba staat bekend als de Varkensbaai, waar de mislukte Amerikaanse inval ooit plaatsvond. De kust vol inhammen is ideaal om te snorkelen, maar je kunt niet overal makkelijk het water in. Tussen boven genoemde stranden in is dat het makkelijkst: helder, ondiep water en gewoon vanaf het strand het water inlopen. Dit kan bijvoorbeeld ook bij het nabijgelegen Caleta Buena. Je betaalt daar wel iets meer, maar dan heb je ook een fijne spot met bar, restaurant, parkeerplek enz.

Playa Guardalavaca etc.
Een toeristisch strand met diverse hotelcomplexen in het noordoosten van Cuba. Vanaf Club Atlantico het water in en dan enkele honderden meters zwemmen naar het rif voor de kust. Je kunt trouwens ook een boottripje boeken. Vlakbij liggen Playa Calabacita en Playa Esmeralda. De koralen hier zijn nog prachtig en allerlei vis bij de vleet. Genieten dus.

Jibacoa 
Mooi wit strand, ook aan de noordkust van Cuba. Ondiep water bij het koraalrif, je loopt ook hier zo vanaf het strand de zee in. Onder water veel afwisseling door de variatie van de bodemstructuur. Dat trekt ook divers zeeleven aan.

Niet alleen vanaf de kust van Cuba maar ook vanaf de voor de kust liggende (schier) eilandjes of Cayo’s kun je uitstekend met je snorkelspullen het water in:

Cayo Levisa
Cayo Levisa (noordwest Cuba) ligt op de 2 weekse route die veel reizigers nemen en heeft fijne betaalbare bungalows. Super strand en heerlijk duiken en snorkelen. Een minpunt: je bent niet de enige die dit wil: het is heel vaak vol en er is maar 1 resort op het eiland. Boek dus vroeg: 8 maanden tevoren boeken is niet overdreven.

Overige snorkelspots Cuba
Cayo la Brujas, Cayo Santa Maria, Cayo Jutias zijn snorkelspots aan de Cubaanse noordkust. Er is een gewone weg vanaf het vasteland en er zijn enige toeristische faciliteiten als restaurantjes en parkeerplekken voor je auto. Je kunt er fijn snorkelen tussen de rotsen en inhammen. Kleurige vis, soms dolfijnen en in het seizoen vaak zeeschildpadden.

Wat is de beste reistijd?

Cuba ligt in de tropen, midden in de Caribische zee. Fijn is dat er altijd wel een lekker koel windje waait waardoor het nooit te heet wordt. Het hele jaar door aangename temperaturen, van ca. 20 °C in de winter tot 28 °C in hartje zomer. Het zeewater is niet kouder: tussen de 24 en 28 °C. Kun je weg in die periode, dan is het Cubaanse hoogseizoen (december t/m april) het beste. Later zo t/m juli kan ook maar het regenseizoen start vanaf mei. Korte hevige buien maar verder fijn vakantieweer. Daarna, van augustus t/m medio oktober start normaliter het orkaanseizoen en is de zee ruw, niet ideaal dus om te snorkelen op Cuba.

Tips voor snorkelen in Cuba

  1. Let op de vlaggen die op de bewaakte stranden staan. Waait het hard of regent het flink, dan is een snorkeltrip, vooral in Noord Cuba, niet aan te raden. Een rode vlag betekent net zoals elders: niet het water in.
  2. Georganiseerde snorkeltrips Cuba: let op dat die niet altijd zomaar gaan. Het is beter dit van tevoren, liefst vanuit Nederland al, te regelen. Local Hero Travel heeft een reisspecialist ter plaatse die je goed kan adviseren. Vanuit Trinidad en Varadero, de grootste badplaats van Cuba, gaan diverse dagexcursies naar de bekende snorkelspots aan de noordkust en kun je je auto een dagje laten staan.
  3. Veel van de wat rustigere snorkelplekken zijn op Cuba niet zo simpel te vinden en soms zijn ook de snorkel omstandigheden wisselend. Gevaarlijke stroming, teveel wind, kwallen, het kan allemaal. Laat je adviseren door Local Hero Travel over de rustige plekken om te snorkelen.