Selecteer een pagina

Galapagos

Snorkelen

De onderwaterwereld van de beroemde Galapagos eilanden is uniek. Door de mix van warme en relatief koude Pacifische zeestromen komt het fyto plankton naar boven en is het water enorm voedselrijk. Zeeleeuwen (erg nieuwsgierig), pinguïns, mantaroggen, zeeleguanen en zoveel bijzondere vogelsoorten. Onder water zien ze er opeens heel anders uit. Ook witpunt-rifhaaien, zeeschildpadden, baarzen zie je onder je door zweven. Vaak zijn ze helemaal niet schuw zodat je er best dichtbij kunt komen. Een overzicht van de beste plekken om te snorkelen op de Galapagos:

De mooiste snorkelplekken

San Cristóbal
Kicker Rock, 2 uurtjes ten noordwesten van San Cristóbal. Een van de top duikspots van de Galapagos. Het zijn twee grote rotsen, basalten monolieten, en in het 19 m. diepe kanaal ertussen kun je ook snorkelen. Het is de beste plek voor stingrays, haaien, zeeschildpadden, grote scholen tonijn, barracuda, octopus, veelkleurige sponzen,.. Het is te veel om op te noemen! De stroming is hier doorgaans zwak. Bij Isla Lobos kun je snorkelen met complete kolonies zeeleeuwen, het is de uitgelezen spot daarvoor.

Isabela island
Snorkelen bij Las Tintoreras en, niet ver hiervandaan, bij de lavagangen van Los Tuneles, een uur varen vanaf de hoofdstad Puerta Villamil. Grote gouden roggen, enorme zeeschildpadden, iguana ’s, haaien en enorme scholen met vis. Ook vanaf de kust kun je hier prima snorkelen, bijvoorbeeld vanaf de kleine strandjes bij de haven: zeeleeuwen, pinguïns, pelikanen en enorme scholen kleine vis vormen een waar spektakel waar je nauwelijks moeite voor hoeft te doen. Of ga naar Punta Vicenta Roca: zeepaardjes, zeeleeuwen, maanvissen, enorme garnalen, zeeschildpadden of Tagus Cove waar de zee iguana ‘s en pinguïns zitten.

Santa Cruz
De snorkelspot hier is Chinese Hat islet. Naast pinguïns zie je hier hele families zeeleeuwen en zeeschildpadden. Ook rifhaaien komen voor. Tip: huur een echte onderwatercamera, bijv. bij één van de shops op Santa Cruz.

Overige snorkelspots Galapagos
Op veel andere eilanden kun je ook snorkelen: Santa Fé krijgt goede recensies, bij Santiago island moet je naar James Bay. Je kunt vanaf de kust het water in en ziet er o.a. golden rays, spotted rays, zeeleeuwen, bontzeehonden, zeeschildpadden en pinguïns. Op Hispañola tref je bij Isla Gardner zeeleeuwen, clownsvissen, wit-tip haaien, rif haaien stingrays en zeeschildpadden. Devils Crown, een oude vulkaankrater onder water is een andere top snorkel spot op Floreana island maar helaas alleen op een cruise aan te doen.

Wat is de beste reistijd?

Je kunt het hele jaar door snorkelen maar je moet wel rekening houden met de temperatuur van het zeewater (van ca. 16° C tot 24°C ). Van begin december tot en met maart (de warmste maand) zijn de luchten helder en valt er maar af en toe een bui. De temperaturen zijn hoog en het water warm genoeg. Dit is de beste tijd om te snorkelen op de Galapagos eilanden. Daarna, van mei t/m oktober, is een wetsuit onontbeerlijk. Het regent nog niet veel maar het is wel koeler ook al door de wat hoger hangende bewolking of mist. In september / oktober is het het koudst en waait het vaak ook behoorlijk.

Tips voor snorkelen op Galapagos

  1. Ga niet alleen met een buddy maar georganiseerd, met een, uiteraard officiële, gids. Het is het waard, want zij weten precies waar je moet zijn en zorgen voor de nodige veiligheid. Een dagtrip met vervoer, gids en lunch kost ca. € 80,- tot € 150,- bijvoorbeeld bij Guiding Galapagos Expeditions. Vraag ook de reisexpert van Local Hero Travel, die er woont.
  2. Let op koude stromingen, soms is het water ineens behoorlijk koud (schommelingen van een graad of 5), nog een reden om wellicht met een hele wetsuit te snorkelen, in de winter ook met schoenen en met een hoofdkap (hood). Ook een goede bescherming tegen evt. kwallen.
  3. Raak geen jonge zeeleeuwen aan, je geurspoor kan er toe leiden dat die dan door zijn moeder wordt verstoten.