Selecteer een pagina

Ijsland

Snorkelen

Snorkelen op IJsland, is dat niet veel te koud? Zeker in de winter moet je dit toch niet proberen? Maar als je je scepsis hebt overwonnen, die tropische wateren even vergeet en dit daadwerkelijk gaat doen, ben je in voor één van de meest bijzondere snorkelervaringen.

De mooiste snorkelplekken

Thingvallir NP.
Dé snorkelspot hier is het Thingvallir National Park, een uurtje rijden vanaf de hoofdstad Reykjavik. Het is de plek van het grootste meer van het land. Het wordt omringd door een prachtig vulkanisch landschap met bergen en lavapieken. Hier ligt de Silfra kloof, de scheidingslijn tussen het Noord-Amerikaanse en het Euraziatische continent én de snorkelplek van IJsland. Het water uit de Silfra kloof komt van de Langjökull gletsjer. Voordat het vanaf de gletsjer in de kloof komt wordt het door de stenen gefilterd. Dit filterproces duurt ongeveer 50 jaar en zorgt voor super helder water. Doordat het water van de gletsjer komt is de watertemperatuur het hele jaar constant tussen de 2 en 4 graden. Koud, maar te doen met de juiste duikkleding. Gelukkig wordt daarvoor ter plaatse gezorgd.

Hieronder wat Erik van Local Hero Travel meemaakte bij het snorkelen in IJsland:

‘Als ik me om 10.30 uur op het verzamelpunt meld blijk ik niet de enige te zijn, er zijn al meer duikers en snorkelaars. De instructeur, die zelfs Nederlands spreekt legt ons alles uit over koudwater snorkelen. Zoals in de voorbereidende instructies stond, heb ik mijn thermokleding al aan. Daarna moet een tussenpak en dan het droogpak aan te trekken. Dat laatste is nogal een uitdaging, maar met Zwitsal poeder bij de sluitingen van de armen lukt het. Dan nog een duikkap en handschoenen, die in tegenstelling tot het droogpak wel nat worden gemaakt en net als een normale wetsuit werken.

Met vinnen, snorkel en masker is het 100 meter naar het startplatform. Eerst spuug ik in mijn masker, maar door de kou is het spuug bevroren voordat ik het kan verdelen over het masker. Ik laat me voorover vallen: even schrikken en mijn gezicht tintelt wat, maar daarna merk je weinig van het koude water. Het is eigenlijk wel aangenaam in het 2 graden koude water.

Het droogpak is wel wennen. Het geheel voelt lomp en mijn bewegingsvrijheid is beperkt. Doordat het water licht stroomt hoeven we gelukkig niet veel te bewegen. We drijven op de stroming en dankzij het mooie weer is het water extreem helder. Je kunt wel 100 meter ver kijken wat een ongelofelijk ervaring is. Door het koude water zitten er bijna geen vissen, maar door de bijzondere rotsen, tunnels en bochten in de kloof mis je die niet. Met sneeuw op de kant, een opkomende zon en helder water is het echt genieten. Na een uurtje sta je weer op de kant en kun je aan de warme chocolademelk.’

Overige snorkel/duikspots IJsland
Ook in het noorden van IJsland kun je snorkelen en duiken, bijvoorbeeld in Hjalteyri, een vissersplaatsje ca. 20 km ten noorden van Akureyri. Je kunt duiken naar de hydrothermische gaten van Strytan en Arnarnesssrtytan. Of ga op avontuur bij de puffins van Grimsey of de walvissen van Eyjafjodur.

Wat is de beste reistijd?

Als je net zo dapper en goed gekleed bent als Erik, kun je eigenlijk het hele jaar door snorkelen. De hoogseizoen maanden op IJsland zijn juni t/m half september, maar dan liggen de prijzen ook hoger. Er valt dus wat voor te zeggen dit te combineren met een korte sportieve vakantie in het off-season.

Tips voor snorkelen in IJsland

  1. Snorkelen op IJsland is alleen verantwoord onder leiding van een ervaren gids. Meer info? Vraag de reisexpert van Local Hero Travel, die er woont.
  2. Dikke sokken en thermo ondergoed zelf meenemen, de rest krijg je ter plekke.
  3. Voor het vervoer van en naar Reykjavik kan worden gezorgd. Ook kun je het inbouwen in een rondreis over IJsland, vraag de reisexpert van Local Hero Travel, die in IJsland woont.