Selecteer een pagina

Indonesië

Snorkelen

Indonesië, niet voor niets een geliefde tropische vakantiebestemming bestaande uit duizenden eilanden. Als je hier niet kunt snorkelen? Maar wat zijn nou precies de beste plekken? Een overzicht van de beste snorkelplekken in Indonesië: 

De mooiste snorkelplekken

Sumatra
Voor de mooiste snorkelplekken op Sumatra moet je wat moeite doen: ze liggen niet helemaal op de standaard route. Topper is Pulau Weh, net voor de kust bij Bandar Ateh. Weinig faciliteiten, verwacht geen luxe maar kleine lokale resorts en restaurants (warungs). Tussen de rotswanden en waterplanten zwemmen grote scholen vissen, met een beetje geluk zie je ook haaien, mantaroggen en zeepaardjes. Ook op andere eilanden voor de kust van Sumatra kun je snorkelen, vervoer erheen en faciliteiten zijn erg eenvoudig.

Noord Sulawesi
In de straat van Lembeh, net ten noorden van Sulawesi. Bij Kungkungan Bay resort ligt een rif dat je vanaf het strand bereikt: inktvis, octopus, stekelbaars, blauwring-paling, pijpvis, zeepaardjes, noem het maar op. De specialiteit: moddersnorkelen. Op de bodem zitten de meest bijzondere soorten. Nog bekender is duiken en snorkelen in het Bunaken onderwater National Park, een geweldige belevenis. Het is (nog) één van de mooiste spots ter wereld, zeker vanwege de enorme koraalmuren. Wil je exclusiever, dan zou je kunnen denken aan de Togian eilanden, op Centraal Sulawesi. Lastig bereikbaar maar absoluut de moeite waard.

Komodo
Te bereiken vanaf Bali of Lombok en bekend om zijn Komodo varanen, gevaarlijk uitziende mega hagedissen. Minder bekend is de geweldige onderwaterwereld van Komodo: bij Pink beach snorkel je tussen de hawksbill zee schildpadden, zeebaarzen en enorme mantaroggen. Ook de zee rond Komodo National Park moet je niet overslaan: honderden soorten koraal, vis, walvissen, dolfijnen enz.

Bali
Pak vanaf Bali de boot naar Menjangan eiland, gelegen in het Bali Barat Nationaal Park en je bent in voor een ultiem aquarium snorkel avontuur: een selectie van de mooiste onderwater dieren op een relatief kleine oppervlakte en in een heel rustig kraakhelder water. Volgens Discovery Channel de nummer 3 van de mooiste snorkelspots ter wereld. Je kunt er ook nachtsnorkelen. Tip: verblijf in Permuteran zodat je de georganiseerde trips vanuit Lovina mist en op een rustig tijdstip snorkelt. Vanaf het strand zo de zee in. Er is ook een ecologisch project om kunstmatig het koraal snel verder te laten aangroeien.

Gili Eilanden (bij Lombok)
Drie eilanden. De kleinere eilanden zijn Gili Air en Gili Meno en het grootste eiland is Gili Trawangan. Gili Trawangan heeft veel toeristische faciliteiten en duikscholen (Dive Central werkt met Nederlandse instructeurs en snorkelgidsen) en vanuit hier boek je ook een snorkeltoer langs alle drie de eilanden. Meno is daarentegen heel rustig net als Gili Air.
Let op: Na aardbeving van zomer 2018 is Lombok en een flink deel van de Gili eilanden zwaar getroffen en zullen veel faciliteiten weer moeten worden opgebouwd. Check met een lokale reisspecialist de actuele situatie, bijvoorbeeld via Local Hero Travel

Nusa Lembongan
Nusa Lembongan is een klein eiland tussen Bali en Lombok in, net naast het grotere zustereiland Nusa Penida. Het eiland is middels een brug verbonden met het kleinere Nusa Ceningan. Lembongan is te bereiken vanaf Sanur op Bali maar ook vanaf Lombok. Specialiteit zijn de zeeschildpadden, de grote mantaroggen en haaien. Bijzonder en alleen te spotten in de zomer (juli, augustus en september) is de zonnevis, ook wel de mola-mola genoemd. Voor ca. €15,- boek je overal een snorkeltoer waarbij je op 3 verschillende plekken aandoet.

Overige snorkel/duikspots Indonesië
Indonesië heeft duizenden eilanden dus wil je echt off-the-beaten-track, dan kan dat. Bijvoorbeeld het noordoosten van het rustige Molukse eiland Ternate (snorkelen in de Sulamadaha baai bij Hiri eiland) of de archipels Raja Ampat (vanuit Sorong Irian Jaya) en Karimunjawa een flink eind uit de kust van Java.

Wat is de beste reistijd?

Indonesië ligt op de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Het is daarom het hele jaar door ongeveer even warm, gemiddeld ca. 30˚ C. Er is wel wat verschil tussen de verschillende eilanden. Op Java valt de meeste regen tussen november en maart. De droogste maanden zijn juli t/m september. Op Sumatra is de regenval (15 dagen per maand) het hele jaar ongeveer gelijk, met iets meer regen van oktober t/m december. Op Sulawesi valt de meeste regen tussen december en april. De minste regen valt er tussen juni en september. De beste reistijd in Indonesië om te snorkelen: Sumatra in mei t/m september, Sulawesi van april t/m oktober, het noorden bezoek je beter vanaf eind juli. Bali/Lombok/Gili van mei t/m oktober, juni en juli zijn uiteraard het drukst.

Tips voor snorkelen in Indonesië

1. Als je kunt, kies het voor- of naseizoen, het is dan echt veel rustiger. Onze favoriet: mei, de maand net na het regenseizoen.
2. Goede bescherming tegen de zon is een must. Je verbrandt ook hier sneller dan je denkt.
3. Check bij boottrips tevoren of de veiligheidsvoorzieningen in orde zijn, oa. zwemvesten voor iedereen aan boord. In Indonesië neemt men het niet zo nauw en ongelukken gebeuren. Ga niet voor het goedkoopste maar kies een betrouwbaar bedrijf. Vraag de reisexpert van Local Hero Travel, die er woont.