Selecteer een pagina

Mexico

Snorkelen

Mexico, en dan vooral Yucatán en de zogenaamde Rivièra Maya, is nog zo’n fijne bestemming waar je het snorkelen boven het Maya rif in een warme tropische Caribische zee kunt combineren met een autorondreis over schiereiland Yucatán. Voordeel is dat je er met een vlucht naar Cancun snel en direct bent en dat je flexibel bent om te stoppen waar je maar wilt. Onder water is veel te zien: naast kleurig koraal ook sponzen, weekdieren, dolfijnen, kreeften, roggen en barracuda’s. Tenslotte ook zeeschildpadden en diverse haaiensoorten. En waar je dat precies vindt, lees je hieronder:

De mooiste snorkelplekken

Playa del Carmen
Snorkelen vanuit Playa del Carmen (Coco beach en een flink stuk zwemmen naar het rif) is niet echt ideaal. Op een (georganiseerde) boottrip vanuit Playa del Carmen kun je wel naar Mocha Reef, ten noorden van Playa del Carmen of naar Inna Reef, ten zuiden van Playa del Carmen. Het zijn vrij drukke en toeristische plekken, maar ook natuur en soms is toch echt de moeite waard.

Isla Mujeres
Klein langgerekt eilandje vlak voor de kust van Cancun. Er gaan regelmatig veerboten dus een dagtrip is goed te doen. Probeer het snorkelen in het noordoosten bij Bano del Rey of in The Garrafon National Park. Tussen mei/juni en september kun je er snorkelen met haaien (ca. € 180,- p.p.). Je ziet dan o.a. de stierhaai, witte haai, de walvishaai en hamerhaai. Als je dichter bij de haaien wilt overnachten, kun je overnachten op Isla Guadalupe, waar je een overnacht-tour kunt boeken met kooi ervaring. Diverse organisaties bieden dit aan, veelal vanuit Cancun.

Cozumel
Met grote hotelketens is Cozumel wat meer ontwikkeld dan Isla Mujeres. In vergelijking met Playa del Carmen is Cozumel al een veel betere snorkelplek want het eiland ligt min of meer op het rif. Ook hier kun je vanaf het vaste land gemakkelijk een dagtrip naar toe boeken. Er zijn tientallen duik en snorkelplekken die deels ook vanaf het strand zijn te bereiken. Ga niet snorkelen aan de oost of noordkust, daar is de zee erg ruw, wel fijn is de zuidwestkant van het eiland tussen de vuurtoren en Punta Celerain.

Overige snorkelspots Mexico Yucatán
Punta Allen ligt in het Punta Allen biosphere Natuur reservaat. Vanuit Playa del Carmen kun je een boottrip boeken van een halve dag. Je kunt hier goed snorkelen. Akumal, een half uurtje ten zuiden van Playa del Carmen is een prima plek om zeeschildpadden te spotten. Het water is hier heel helder. Andere populaire spots zijn Half Moon Bay (koraal, veel kleurige vissen) en de Yal Ku lagune.

Cenotes
Nee, niet op zee maar snorkelen in de ondergrondse grotten. De bodem van Yucatan is kalksteen en dat is erg poreus. Door de eeuwen heen zijn er duizenden gaten, de zogenaamde ‘cenotes’ ontstaan. Sommigen zijn nauwelijks bereikbaar in de dichte jungle, andere kun je met trappen wel makkelijk bereiken. Soms zijn ze maar een paar meter diep, soms tientallen meters. Uiteraard hier geen zout maar zoet water, dus kom je ook andere vissen en waterplanten tegen. Niet altijd veel zicht en het water kan veel kouder zijn dan de zee, dus trek wat extra’s aan. Xel Ha en Xcaret zijn dure, toeristische plekken, beter zijn de cenote snorkelplekken tussen Playa del Carmen en Tulum zoals Xunaan, Casa Cenote, Manatee of Yal Ku of Dos Ojos bij Akumal.

Wat is de beste reistijd?

Eigenlijk kun je het hele jaar door wel duiken en snorkelen voor de kust van Yucatán. Het water is warm (ca. 28° C) en het zicht heel goed, vaak meer dan 30 meter. Ideaal is de periode vanaf januari t/m zo eind mei, juni. Vanaf juli (elk jaar anders) wordt de zee ruwer en komt het storm en orkaanseizoen dichterbij.

Tips voor snorkelen in Yucatan

Gebruik afbreekbare, biologische zonnebrandcrème. Vooral als je in de cenotes gaat snorkelen. Ga liever vroeg (dus voor 10 uur) of juist relatief laat (na 15.00 uur) het is dan een stuk rustiger. Hoe verder af van Playa del Carmen, hoe rustiger het wordt.