Selecteer een pagina

Sri Lanka

Snorkelen

Sri Lanka kent wel 1400 km aan zandstranden en mooie snorkelspots zijn er ook plenty. Welke plekken moet je kiezen als je wilt snorkelen op Sri Lanka? In ieder geval moet je rekening houden met de seizoenen: de noord/oost kust heeft een heel ander seizoen dan de zuid/west kust. Er zijn hele rustige snorkelspots zonder veel faciliteiten en ook drukke toeristen badplaatsjes als Hikkaduwa en Unawatuna. Kortom, voor ieder wat wils.

De mooiste snorkelplekken

Unawatuna, Mirissa en Tangalle (zuidkust)
Unawatuna is na het wat bezadigde Hikkaduwa het bekendste toeristische plaatsje, ca 15 minuten van het koloniale Galle. Mooie palmenbaai waar het water nog rustig is. Stel je niet veel voor van het koraal. Wel zitten er heel veel verschillende kleurde vissen. Vlakbij Unawatuna ligt onder water de rotsformatie Goda Gala Diyamba. Op de riffen zie je grote vissoorten zoals makrelen, napoleonvissen en diverse soorten naaktslakken. Rustiger is het als je zuidelijker gaat naar de plaatsjes Mirissa en Tangalle (het kleine Goyambokka beach). Wel zijn hier nauwelijks faciliteiten.

Pigeon Island (noordoostkust)
Iets ten noorden van Trinco(malee), een relaxt stadje aan de oostkust, ligt één van de populairste plekken om te snorkelen in Sri Lanka: Pigeon Island National Park. Vanuit Uppuveli of Nilaveli, stranddorpjes vlakbij, kun je per boot naar Pigeon Island, maar 1 km uit de kust. Erik van Local Hero Travel over het snorkelen op Sri Lanka: ‘De met lijnen afgezette delen zorgen ervoor dat je niet overal het water in loopt en dus niet in de ondiepe gedeelten snorkelt. Je bent hier niet de enige maar er is toch ruimte genoeg. Aan de ene kant van het eiland veel kleine vissen maar is het niet heel spectaculair. Aan de andere kant van het eiland is meer moois te zien. Ik lig nog niet in het water of er zwemt al een zwarte rifhaai voor me langs. Eenmaal in het water zie ik er nog verscheidene (of het is telkens dezelfde die langskomt dat kan natuurlijk ook). Ook het koraal en de diversiteit aan vissen is hier groter’.

Batticaloa en Pasikudah (noord oostkust)
Hier liggen scheepswrakken waar je kunt duiken en snorkelen. Bij Batticaloa liggen 2 oude stoomboten in ondiep water (ca. 9 m) en nog grotendeels in goede staat. Bij Pasikudah Beach, ten noorden van Batticaloa bevindt zich het in de 2e Wereldoorlog gezonken wrak van de British Sergeant.

Kalpitiya (westkust)
Waar de meeste reizigers niet verder komen dan Negombo, reis je noordelijker naar Puttalam, een gebied nog weinig bezocht. Iets noordelijker nog ligt Kalpitiya. Een uur varen en je bent op Bar Reef, het grootte koraalrif van Sri Lanka. Alleen tussen december en april per speedboot bereikbaar en weinig onderstroom. Dunne wetsuits zijn wel aan te raden, zodat je je niet snel schaaft aan het koraal.

Overige snorkel/duikspots Sri Lanka
Ook voor Colombo, waar je nu niet direct gaat snorkelen, kun je een mooie onderwater ervaring hebben, bijvoorbeeld bij het Barracuda Rif. Denk alleen niet dat de zee hier enorm blauw is, het is eerder wat Noordzee grijs.

Wat is de beste reistijd?

De temperatuur van het zeewater in Sri Lanka is met zo’n 26-28 °C het hele jaar door hetzelfde en lekker warm dus. De verschillende kanten van het eiland hebben wel verschillende regenseizoenen. De noord- en oostkust: mei t/m eind september en de zuid- en westkust: oktober t/m april. Vooral de zuid- en oostkust is populair, de westkust is toch wat minder geschikt.

Tips voor snorkelen in Sri Lanka

  1. Pas op voor onderstromen, die komen vaak voor als je gaat snorkelen op Sri Lanka. Ga dus niet alleen het water in of op totaal afgelegen plekken.
  2. Denk aan je flippers of neem in ieder geval waterschoenen mee.
  3. Wil je naar Pigeon Eiland, ga dan vroeg in de ochtend, dan is het nog rustig. Meer info over snorkelen bij Pigeon Island, vraag de reisexpert van Local Hero Travel, die er woont.