Selecteer een pagina

Thailand

Snorkelen

Ben je van plan om voor het eerst te gaan snorkelen in een warme, tropische zee? Dan is een rondreis naar Thailand een goed idee. Gemakkelijk bereikbaar, nog heel betaalbaar en te combineren met cultuur en lekker eten. Tips voor de beste snorkelplekken in Thailand vind je hier.

De mooiste snorkelplekken

Koh Tao
Hét snorkelparadijs in de Golf van Thailand. Toeristisch? Jazeker. De moeite waard? Zonder meer. Want die 40 duikscholen op Koh Tao zitten er natuurlijk niet voor niets. Rond Koh Tao liggen enkele van de beste snorkelspots van Thailand. ‘File-snorkelen’ hoeft niet: er is ruimte voor iedereen en de koraalriffen rond het eiland worden streng bewaakt. Een dag georganiseerd snorkelen en je kunt veel van deze plekken bezoeken. Een overzicht van de snorkelplekken in Koh Tao:

Shark Bay
Oftewel Haad Tien beach op de zuidoostelijke punt van Koh Tao. Ook al heb je soms wat troebel water en minder koraal, het blijft de beste snorkelplek van het eiland. Waarom? De naam zegt het: de (ongevaarlijke) blacktip rifhaaien, je ziet ze van heel dichtbij. Vooral in de (vroege) ochtend heb je de grootste kans om ze tegen te komen. En mocht je pech hebben en ze niet spotten, dan kom je hier in ieder geval wél honderden kleurrijke vissen tegen en ook zeeschildpadden. Boven water mooi strand met een paar leuke restaurantjes met uitzicht over de baai. Duikbrillen en kajaks kun je overal huren.

Koh Nang Yuan
Drie eilandjes aan elkaar vlak voor de kust van Koh Tao. Per longtail boot te bereiken. Het is super toeristisch maar toch het bezoeken waard. Na aankomst betaal je 100 baht entree en beklim je meteen het viewpoint. Pas dan zie je hoe mooi Koh Nang Yuan eigenlijk is! Snorkelen vanaf het strand zo boven het koraal. Het is ondiep dus je mag hier geen vinnen aan. Een koraaltuin met tafelkoralen, paddenstoel koraal, de mooiste kleuren en veel vis. Huur er een huisje en je hebt de plek ’s ochtends en ’s avonds voor jezelf. Naarmate de dag vordert, wordt het erg druk op Koh Nang Yuan. Toch vonden wij het snorkelen bij de Japanese Garden erg mooi. Eigenlijk een duikplek, maar wij vonden het ook prima geschikt om te snorkelen. Om er te komen (helemaal rechtsachter – gezien vanaf het viewpoint) loop je gewoon het water in vanaf het strand. Hoe verder je gaat, hoe kleurrijker de onderwaterwereld wordt.

Aow Leuk
Wil je een dagje chillen aan een mooi strand en af en toe het water induiken? Ga dan naar Aow Leuk in het zuidoosten van Koh Tao. Hier kun je vanaf het strand in de zee plonsen met je duikmasker op. Het water is glashelder waardoor het mooie koraal en de kleurrijke vissen goed te zien zijn. Bovendien kom je er wellicht de blacktip rifhaai tegen. Om op Aow Leuk te komen betaal je 100 baht entree per persoon. Daarvoor krijg je wel een ligbed, drankje en toegang tot een mooi, schoon strand. Aow Leuk is te bereiken per taxi, scooter of longtailboot.

Sai Daeng Beach
Dit ligt tussen het populairdere Shark Bay en Aow Leuk, en is één van de mooiste en rustige stranden van Koh Tao. Maar het gaat natuurlijk om de onderwaterwereld, die bij Sai Daeng Beach niet teleurstelt. Vooral de uiteindes van de baai zijn mooi met koraal, veel vissen én soms een enkele schildpad. Als je linksom de rotsen zwemt kom je uit bij de Hin Ngam Bay, waar je tussen enorme rotsblokken kunt snorkelen. Wil je nog meer zien? Huur dan een kajak en peddel in een kwartiertje naar Shark Island aan de horizon. Bij dit kleine, rotsachtige eiland kun je ook prachtig snorkelen.

Sai Nuan Beach 
Dit is de ideale snorkelspot voor gezinnen met kinderen. Het mooie strand heeft twee kleine baaitjes met grote rotsen en ligt in het zuidwesten van Koh Tao. Een aanrader omdat je direct vanaf het strand kunt snorkelen. Tussen de grote rotsblokken zijn veel tropische vissen te spotten en zeeschildpadden, als je geluk hebt. Vanaf de Mae Haad Pier kun je een longtailboot pakken naar Sai Nuan Beach, of doe de avontuurlijke jungle-wandeling van een half uur. Onderweg kom je langs uitzichtpunten en andere baaien.

Tanote Bay
Een rustige baai met grote rotsen en palmen eromheen. Wat huisjes en twee restaurantjes. Ga het water in en het koraal ligt voor je neus. Kleurige papagaaivissen in grote scholen en sergeant Majors. anemonen, barracuda’s, sepia, het blijft geweldig.

Overige snorkelspots Thailand
Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie snorkelplekken in Thailand, zoals rond de negen Similan eilanden, éen van de top locaties ter wereld. Heel veel tropische vis en zelfs reuze manta’s met een spanwijdte tot wel 6,5 meter. Dagtrips snorkelen en duiken vanuit Khao Lak. Ook populair in de winter: de zuidelijke Trang archipel, rustige eilandjes in de Andaman zee aan de westkust van Thailand. Je snorkelt dan bij Kho Kradan, in het Chao Mai Natíonal Park. Ben je er geweest en heb je goede ervaringen en tips, laat het ons weten.

Wat is de beste reistijd?

Qua klimaat zijn er drie belangrijke seizoenen in Thailand. In elke periode kan goed gereisd worden. De temperatuur in Thailand ligt het hele jaar door tussen de 25° en 35° C, met uitschieters naar boven in het droge seizoen.

Snorkelen op Ko Tao doe je het best in de droge periode van november tot en met maart. Februari en maart zijn daarbij top. De kans op regen is gering, de temperatuur is aangenaam en de luchtvochtigheid is lager. Omdat aan de Golf van Thailand de moesson later valt, kun je hier in onze zomer t/m augustus ook nog goed terecht. Daarna, tussen september en december liever niet. Voor Similan geldt de droge periode als de beste reistijd, net als voor de zuidelijke Trang archipel.

Tips voor snorkelen in Thailand

  1. Ga ’s ochtends, de beste snorkelplekken zijn nog rustig en doordat nog weinigen je voorgingen is het water helder en niet troebel door het zand op de bodem.
  2. Overweeg je PADI te halen. In Thailand zijn er veel goede, gerenommeerde duikscholen en de prijzen zeer concurrerend. Als je dit toch ooit van plan was, doe het dan hier.
  3. Zorg voor extra bescherming tegen de zon. We hebben hier nogal wat flink verbrande snorkelaars gezien.