Selecteer een pagina

Zuid Afrika

Snorkelen

Snorkelen in Zuid-Afrika, waar doe je dat? Waarschijnlijk ga je niet alleen naar Zuid Afrika om te snorkelen, maar maak je een complete (selfdrive) rondreis door het land. Wat zijn dan de mooiste en handigste snorkelspots, wat kun je er zien en hoe organiseer je het? Lees hieronder de tips van de reisspecialist van Local Hero Travel, zelf woonachtig in Zuid-Afrika:

De mooiste snorkelplekken

Sodwana Baai
Dé plek in Zuid-Afrika, wel wat afgelegen, namelijk in het noordoosten aan de kust van de Indische Oceaan en tegen de grens met Mozambique. Als je vanuit het Kruger Park komt is het wel in te plannen op weg naar bijvoorbeeld Durban. Veel Zuid-Afrikanen die van snorkelen en duiken hun hobby hebben gemaakt gaan hierheen. Mooi koraal, veel vis en op de riffen liggen nogal wat scheepswrakken. Fijn is dat je al vanaf het strand kunt snorkelen, minder is dat het hier snel is volgeboekt. Boek dus vroeg, zo’n 6 maanden van tevoren is aan te raden.

St Lucia / Maputaland
Ga je gelijk zuidelijk, dan ligt St. Lucia op je route. Maputaland ligt in het noordelijk deel van de provincie KwaZulu Natal, niet ver van St. Lucia, en is een populair toeristisch plaatsje. Je kunt vanaf hier snorkelen bij Cape Vidal en bij Kosi Bay, vooral bij laag water. Soms wel ruwe zee en niet al te warm, dus huur ook een wetsuit. Een fijne overnachtingsplek is Rocktail Beach camp, in de duinen, op 20 min. van het strand. In december t/m februari zijn er nachtexcursie naar de zeeschildpadden. Nog grotere zeedieren, maar even niet snorkelen? Boek een walvis-tour vanuit St. Lucia of het zuidelijker Hermanus.

Aliwel en Protea Banks
Populaire wrak-duiklocaties ten zuiden van Durban. Veel koraal, diverse haaien soorten en ideale fotogelegenheden. Bij Aliwel Shoal zie je zowel koud- als warm water vissen. Geschikter voor snorkelaars zijn de Protea Banks, de koraalbanken ten zuiden van Port Shepstone. Hier sport je soms ook tijgerhaaien of hamerhaaien.

Knysna / Plettenberg en omgeving
Populaire stop-over plaatsjes op een autotrip over de Garden Route. De Knysna lagune trekt door het hele jaar heen veel watersporters. De beste plekken liggen rond Coney Glen: ietwat beschutte snorkelspots, waar bijvoorbeeld ook zeepaardjes te zien zijn. Ook Plettenberg is een prima snorkelspot. Noordelijker, bij het Tsitsikamma National Park, aan de monding van de Stormsrivier wordt ook gesnorkeld. Het water is erg wild en er zitten veel agressieve haaien, alleen voor zeer ervaren snorkelaars dus.

Overige snorkelspots Zuid-Afrika
Verder zuidelijk tref je de kustplaatsjes Kleinbaai, Mosselbaai en vooral Gansbaai. Van hieruit kun je snorkel- en duiktrips (ook kooiduiken) boeken naar de roemruchte witte haaien.

Wat is de beste reistijd?

Je kunt het hele jaar door snorkelen, zeker als je een wetsuit hebt/huurt, maar de beste maanden zijn februari t/m april en september t/m november. In december en januari is de zomervakantie in Zuid-Afrika en is het overal erg druk. Walvissen zie je het best in september en oktober. Ga je voor een snorkel ontmoeting met witte haaien, dan kun je het best gaan tussen maart en september. In Sodwana kun je in januari het best zeeschildpadden zien, ze komen hier dan hun eieren leggen en er worden nachtexcursies georganiseerd.

Tips voor snorkelen in Zuid Afrika

  1. Kleed je warm. Grote delen van de oceaan zijn veel minder warm als je van tevoren zou denken, zelfs in de Zuid Afrikaanse zomer (onze winter). Ga je van april-oktober, dan is het zeker niet al te warm. Een wetsuit is dan een must.
  2. Waarschijnlijk combineer je je rondreis met een safari. Kies dan een snorkelplek op je route en blijf daar wat langer. Het geeft je de rust er zoveel mogelijk van te genieten, ook als je een intensieve rondreis maakt. Zuid-Afrika is groter dan je denkt!
  3. Snorkelen met zeehonden! Een speedboot trip van ca. 2,5 uur vanuit Oudekraal, net voorbij Camps Bay, bij Kaapstad. Je zwemt een half uurtje tussen de zeeleeuwen van Cap Fur. Cool!