Selecteer een pagina

Fotografie

Snorkel Tips

Onderwaterfotografie

Je kunt die bijzondere onderwaterwereld natuurlijk met eigen ogen aanschouwen. Het voordeel: je wordt niet afgeleid door allerlei fotografie apparatuur, bent zo alert mogelijk en geniet optimaal van je snorkel trip. Kun je de verleiding niet weerstaan om al dat moois te delen met meer mensen dan je buddy? Dan heb je een onderwatercamera nodig.

Beginners
Een waterdichte compactcamera kan meestal gebruikt worden tot een diepte van 3 meter. Dat is voor snorkelaars doorgaans voldoende. De Olympus Tg2 gaat tot 15 meter diepte. Alleen duikers gebruiken een extra ‘onderwaterhuis’ voor over hun bestaande camera. De simpelste methodes: een onderwater wegwerpcamera met ingebouwd rolletje en de onderwater zak. Verwacht er niet te veel van. Een meter onder water op een zonnig dag is wel de max.

Gevorderden
Met een onderwaterhuis kun je met je camera makkelijk de diepte in. Zorg ervoor dat je vertrouwd bent met het apparaat en zorg voor opgeladen batterijen en ruim geheugen, je fotografeert meer dan je denkt. Net als boven water: fotografeer als je niet diep gaat het liefst met het licht mee. Dat maakt echt een verschil. Gebruik het RAW formaat i.p.v. JPEG, zodat je naderhand de belichting en witbalans kunt bijstellen. Water filtert de kleuren uit het licht, vooral rood. Het instellen van je witbalans op onderwater helpt even, tot ca. 10 meter, daarna is een (externe) flitser nodig. Kom voldoende dichtbij en gebruik de macrostand: immers hoe meer water tussen je camera en het object, hoe onduidelijker het wordt.

’s Nachts 
Wie scherpe onderwaterfoto’s wilt, zorgt voor een ISO 1600 of meer. Flits nooit direct recht op het object wat je wilt fotograferen maar schijn er langs en laat het licht reflecteren en zo je onderwerp verlichten. Of vraag je buddy de andere kant te belichten. Nadeel van een flits is dat ook de kleine stukjes materiaal in het water worden belicht. Soms is het beter alleen je lamp te gebruiken en die zover mogelijk van je camera af te houden. Speciale systemen hiervoor zijn niet zo geschikt voor amateur snorkelaars en duikers.