Selecteer een pagina

Masker & Vinnen

Snorkel Tips

Uitrusting

Wat heb je nodig om te snorkelen? Het is sterk aan te raden in ieder geval je eigen snorkel en masker te kopen. Niet de spullen uit warenhuis of souvenirwinkel. Wel de semiprofessionele spullen van gespecialiseerde duikwinkels. Het is echt waar naar zijn geld. Reken op tenminste € 40 tot € 60.

 Masker
Een comfortabel, goed zittend en sluitend masker met neusstuk is het geld meer dan waard. Pas het masker zonder de band over je hoofd. Als je door je neus inademt moet het als het ware blijven plakken aan je gezicht. Er komt dan geen lucht langs de randen. Je mag nu niet kunnen inademen door je neus. Doe je snorkel daarbij in je mond en voel of het nog steeds lekker zit en je neus goed bereikbaar is om t klaren. Test dit eventueel ook met duikhandschoenen aan.

Kleur: doorzichtig of zwart siliconen. Doorzichtig geeft meer licht maar zorgt soms voor spiegeling van de ogen en verkleurt helaas altijd. Zwart daarentegen verkleurt en spiegelt niet maar is wat claustrofobisch.

Band: ook van siliconen, te stak trekken bemoeilijkt het klaren. Een neopreen-maskerband helpt.

Koop je een nieuwe? Verwijder dan eerst het dunne laagje siliconen dat de glazen beschermt. Een paar drupjes tandpasta of Cif doen wonderen. Ca. 10 minuten afspoelen. Eerst spugen in je masker is gebruikelijk maar zorgt voor niet zo frisse aanslag. Neem een anti-fog spray mee, die werkt ook nog eens veel en veel beter. Ook zijn er maskers met glazen op sterkte te krijgen mocht je dat nodig hebben. Koop dan wel een dubbelglas masker.

Snorkel
Een fijne snorkel past goed in je mond en houdt het water buiten. Onderaan ziet een water loos ventiel waardoor het water aan de onderkant er uit te blazen is. Tegenwoordig hebben snorkels in plaats van een open bovenkant vaak een spatwater bescherming. Ook een afsluiter erop komt voor: een vlotter die als je duikt inkomend water tegenhoudt. Kosten: vanaf ca. € 25.

Vinnen
Om bijna geluidloos vooruit te komen zijn stevige, goed passende vinnen een must. Ook bescherm je je voeten en het koraal. De meeste vinnen hebben een dichte hiel, zijn lichter en flexibeler en geschikt voor snorkelen en duiken in warm water. Je draagt ze met blote voeten of met een neopreen sok. Houd je gewone schoenmaat aan. Standaard vinnen hebben een plat blad met opstaande randen. Vinnen met zogenaamde ‘channels’ hebben stroken flexibel materiaal, splitvinnen zijn nog iets efficiënter. Reken qua prijs op ca. € 50 tot € 150. Reis je licht, dan kun je ze beter huren (liefst bij een professionele duikschool).

Voor snorkel, masker en vinnen geldt: na gebruik direct afspoelen met zoet water en rustig laten drogen maar niet in direct fel zonlicht.

Kleding
In de tropen is de zon sterker dan je denkt. Snorkelen zonder bescherming is dan ook niet slim. Smeer je goed in vooral je nek/hals en de achterkant van je benen en draag een niet te dun T shirt. Beter is een nauwsluitende body of neopreen jack of zelfs suit. Wie ’s nachts duikt of het snel koud heeft doet hier zeker goed aan. Snorkelen is alleen fijn als je het niet koud hebt. Denk daarom ook aan goede neopreen duikhandschoenen.

Overig
Wie ’s nachts duikt heeft een lamp nodig. Je kunt die kopen maar meestal zul je hem huren. Let erop dat de batterij is opgeladen. Een duikmes gaat mee in de uitrusting, maar wordt weinig gebruikt. Bijvoorbeeld om een buddy los te maken als die vast is komen te zitten. Gelukkig komt dit zelden voor.