Verantwoord
Snorkel Tips
Duurzaam snorkelen
Verantwoord en duurzaam snorkelen begint met respect voor de natuur, ook alles onder het wateroppervlakte. Hierbij een aantal vragen die je zou moeten stellen en regels die je zou moeten volgen als je zelf of met een bedrijf of operator het water in gaat.
Snorkelen met haaien, dolfijnen en al het moois in de zee:
- Houd men voldoende afstand? Zo niet dan levert dat stress of zelfs gevaar op.
- Is het aantal boten en toeristen niet te groot? Zo ja, ook stress of gevaar.
- Krijgt iedere deelnemer de juiste instructies over de bescherming van deze dieren? Zo nee, dan is de kans groot dat men dit niet duurzaam doet.
- Voeren: beïnvloedt dit het natuurlijk leef- en migratie patroon? O.a. bij kooi duiken: als haaien de link leggen tussen voer en mensen, zouden aanvallen van haaien meer voor kunnen komen. Beter: ze vanzelf op je af laten komen.
Duurzaam snorkelen bij de koralen:
- Probeer het aanraken van koralen met handen en of voeten te voorkomen.
- Neem niets mee, breek niets af, laat uiteraard helemaal niets achter.
- Lees de juiste technieken. Dat kan ook al in Nederland via de verschillende duikverenigingen. Zie o.a. de site van de NOB (Nederlandse Onderwater sport Bond) Een handig boek voor beginners is ‘Snorkelduiken’ van Jo van Galen. (ca. € 25 o.a. via Bol.com). Geschreven voor kinderen, maar zeker ook bruikbaar voor volwassenen.
- Gebruik geen zonnebrandcrème maar bedek je lichaam met kleding of een wetsuit: veel chemische stoffen in je zonnebrandcrème of spray verstoren het koraal en zorgen voor verbleken daarvan. Check evt. of je een biologisch afbreekbaar middel kunt gebruiken.
- Check of men geen ankers uitgooit gewoon maar bovenop het koraal. De Egyptische organisatie HEPCA heeft bijvoorbeeld overal aanlegboeien neergelegd, waardoor men het koraal in de Rode Zee niet meer hoeft te beschadigen.